Är du löpare och har besvär med sk löparknä? Inte alls ovanligt i dessa tider då fler och fler börjar löpträna som är en härligt träningsform inte minst nu på våren och sommaren. Lättillgängligt, billigt, frisk luft mm.

Massor av hälsovinster att hämta med denna typ av träningsform. Implementera gärna intervaller för ännu bättre resultat och gärna backintervaller som ger skön efterkänsla=).

Men kom ihåg att stegra träningen, börja inte på den nivå du slutade i höstas eller ännu värre för 3 år sedan=). Första 2-3 veckorna är en (kommaigångperiod). Så att du senare kan börja träna. 3 pass/vecka är att rekommendera, fördelat på ett långsamt distanspass, ett kortare snabbdistans och ett intervallpass.

När det känns bra och kroppen svara på det kan du fundera på att lägga in ett fjärde pass (inriktning på det passet beror på ditt mål med löpningen).

Att springa längre än en mil är en grym känsla men där tycker jag personligen brytpunkten går för att risken för skador blir större än nyttan med längre distans… Så börja med att springa millopp innan du går på halvmaror och sedan eventuellt vanliga maratonlopp.

Hälsomässigt är 4,2 mil på asfalt ingen höjdare i mina ögon. Men det kan ju vara en härlig utmaning. Men som sagt tänkt dig för. Bättre att kunna träna och springa milen skadefri i 10-20 år än att satsa på en hel maraton för snabbt och sedan bli skadad och inte kunna träna alls.

Terränglöpning är absolut att föredra. Då måste du variera ditt steg på ett annat sätt och anpassa dig till underlaget samtidigt får naturlig styrketräning för fötter, bål och höft.

Men om målet är att bli bra på asfaltlopp så måste du även vänja kroppen vid asfaltslöpning.

Löparknä och hälseneinflammationer är två vanliga löparskador.

Hälseneproblem är vanligast bland våra långlopps löpare (2,2 mil och längre). Men även bland de som övergår till minimalistisk löpning och tillhörande skor för snabbt… Även om jag föredrar det senare… att lära ut kortare steg och högre frekvens (minimalistisk löpning). De tar tid att ställa om sin löpning. Så börja piano med tunnare skor och korta pass. Five Fingers kan i de flesta fall bli för stort steg att ta från dämpade skor. Så börja med någon modell mittemellan. Five Fingers är perfekt att börja gymträna i så stärker du fötterna eftersom.

Löparknä kan du oftast enkelt förebygga med att bygga upp en stabil mittsektion, fötter, knän och höftled, bibehålla eller öka rörligheten i musklerna runt omkring och framförallt implementera en rutin med skumrulle för och efter passen.

Vi på Inpuls ha senaste 8 åren hjälpt ett 100-tal kunder med att bli av med och lindra löparknän och liknande problem. I dag fick jag ett trevligt återbesök av en nöjd kund, som vi hjälpte att hjälpa sig själv. Se nedan:

Hej Petter!

Tänk att du fixade mitt löparknä!

Under de åren jag tränat löpning så har löparknät funnits där som en evig bromskloss.

Även om jag hankat mig fram med hjälp av stretching så har jag alltid någon/några gånger under träningsperioden drabbats av avbrott (trots att jag inte överdrivit träningen).

Det tar på motivationen att vänta ut inflammationen varje gång och ladda om igen. Voltaren-tuben har använts flitigt kan jag säga.

När du tipsade mig om att köpa en ”Foam Roller” kändes det positivt att ha något nytt att prova fast jag hade nog inte så höga förväntningar.

Men det visade sig att den fungerar perfekt på mig, jag har inte längre löparknä!

Ibland har man tur och får rätt hjälp av någon som verkligen kan, jag hade tur.

Löpningen är viktig för mig både fysiskt och psykiskt.

Nu har jag många goda råd med mig i ryggsäcken, en suverän grund för min fortsatta träning.

Ett stort tack för hjälpen!

Mvh
Catrin Kallioniemi

Boka gärna en tid du med så gör vi en löpanalys och hjälper dig med korrektiva övningar. Kanske behöver du slipa på ditt löpsteg så att du klarar sommarens löparutmaningar! Vi går även igenom vilka typ av skor som framkallar din bästa löpteknik. Oftast är det stabilare skor med plattare sula och mindre dropp och dämpning som leder dig på rätt spår. Superdämpade skor med hög dropp är som voltaren, de gör ofta att du kan träna fel längre och problemet blir på så sätt ännu värre.

/Petter